بازدید مدیر دفتر قم مرکز کربلاء للدراسات و البحوث از جامعة المصطفی اصفهان بررسي راههاي همكاري دانشگاه اصفهان با مركز كربلا للدراسات والبحوث استقبال مدير حوزه خواهران استان اصفهان ازهيئت مركز كربلاء للدراسات والبحوث ديدار مدیر مرکز كربلا للدراسات والبحوث از حجة الإسلام والمسلمين سيد ریاض حکیم (دام عزه) بازدید مدیر مرکز کربلاء للدراسات و البحوث از پژوهشگاه بین المللی المصطفی مرکز کربلآء للدراسات و البحوث و پژوهشگاه حوزه و دانشگاه توافق‌نامه همکاری امضا کردند. بازديد دفتر قم از مركز ائمه اطهار (عليهم السلام) دستاوردهای مركز كربلاء للدراسات والبحوث هيئت بریتانیایی را تحت تأثیر قرار می دهد. زيارة الأربعين في عيون الإعلام العالمي مرکز کربلا للدراسات والبحوث کتاب پژوهشی مستند آماری با عنوان (کربلا در سال 2016) منتشر کرد جلسه مركز كربلا للدراسات والبحوث با هيئت رسانه ايي برجسته برگزاري نشست هم انديشي به مناسبت سالروز شهادت امام حسن عسکری (علیه السلام) استقبال مرکز كربلاء للدراسات والبحوث در حرم مطهر حسینی از هیئت سینمایی هلندی به منظور بررسی درباره خلق اثری هنری برای زیارت اربعین. اخبار هفتمین همایش بین‌المللی زیارت اربعین اخبار هفتمین همایش بین‌المللی زیارت اربعین اخبار هفتمین همایش بین‌المللی اربعین - ۱ مقدمات نهایی هفتمین کنفرانس علمی بین المللی زيارت اربعين ديدار استاد عبد الامير با هيئت زيارة اربعين ايران ديدار استاد عبد الامير با هيئت زيارة اربعين ايران جلسه مدیریت مرکز با کارکنان بخش فنی
اخبار
05:00 AM | 2023-07-05 1832
جانب من تشيع الشهيد زكي غنام
تحميل الصورة

شيخ محمد تقي بن حسين هروي

فقیه نامی، اصولی مسلط، متکلم عابد ، ریاضی دان زاهد، رجالی فاضل، مدرس متواضع ملا محمد تقی هروی فرزند میرزا حسین علی از فقهای بزرگ تشیع در قرن سیزدهم قمری است که در هفدهم ماه مبارک رمضان ۱۲۱۷ ق در هرات  افغانستان متولد شد. در این نوشته کوتاه این عالم شیعی به صورت مختصر معرفی شده است.
پس از فراگیری ادبیات فارسی به ادبیات عرب و ریاضی روی آورد و تحصیلات خود را در این دو رشته و برخی رشته‌های دیگر، در شهر هرات به پایان رساند.
وی در هجده سالگی در سال ۱۲۳۵ ق به اصفهان رفته در رشته فقه و اصول از محضر علمای بزرگ آن دیار مانند شیخ محمد تقی صاحب حاشیه و سید حجت‌الاسلام و حاجی کرباسی بهره برد. سپس عازم مشهد شده پس از زیارت مرقد مطهر حضرت امام رضا (علیه السلام) به کشور عراق و عتبات رحت سفر بست.
آیت‌الله هروی پس از ورد به حوزه علمیه نجف خدمت شیخ محمد حسن نجفی (صاحب جواهر) رسیده مدتی از حضور آن عالم بزرگ استفاده کرد و در حوزه علمیه کربلا نزد عالمان نامی آن حوزه، آقای سید کاظم رشتی و آقای میرزا علینقی طباطبایی به تلمذ پرداخت. بریخ از منابع دانشمند معروف شیخ انصاری را نیز از اساتید وی شمرده اند.
نامبرده پس از خاتمه یافتن تحصیلات خویش کشور عراق را ترک کرده به شهر اصفهان وارد شد.  انس نامبرده با این شهر و حوزه علمیه آن در دوران تحصیل، حضور علمای بزرگ و متقی در آن شهر و منازعات نوادگان احمدشاه ابدالی و نیز دخالت های انگلیس در امور داخلی کشور را که مملکت را به خرابه و ویرانه ظای تبدیل کرده بود را نمی‌توان در این اقامت، بی‌تأثیر دانست. وی به سرعت در سایه عزل و تقوایی که داشت موقعیت مهم اجتماعی و حوزوی خود را به دست آورد و مرجعیتی تمام یافت.
هروی هرچند وظایف گوناگون تبلیغی، آموزشی و اجتماعی را به عهده داشت، مهمترین آن را باید تدریس و آموزش در حوزه علمیه اصفهان دانست؛ از این طریق شاگردان و فضلای نامداری که آیت‌الله شریعت اصفهانی از جمله آنان است، تربیت کرد. شاگرد نامبرده وی در باره استادش می‌فرماید وی بزرگواری با حسن سیرت و صفای سریرت و نقاوت طویت و خلوص نیت بوده و در نزد خواص وعوام وجاهتی تمام داشته. با این همه وی خیلی زود مورد حسد حسودان و بد خواهان قرار گرفت. اتهام واهی مبنی بر داشتن ارتباط با بابیه برا شکستن اعتبار و کسر مقام بلند و روز افزون اجتماعی. حوزوی وی، در این راستا قابل توجیه است. از این رو در سال ۱۲۷۱ ق اصفهان را ترک کرده به حوزه علمیه نجف بازگشت. و به تدریس علوم گوناگون اسلامی و تربیت دانشمندان، محدثان و فقیهان که برخی از آنها را در آینده یاد آور خواهم شد، همت گماشت.
مهترين تأليفات اين عالم فرزانه 
۱. نهایه الامال فی کیفیه ارجوع الی علم الرجال
۲. توضیح الحساب
۳. الحدیقه النجفیه
۴. تلخیص تحقه الابرار
۵. کاشف الارستار
۶. عیون الاحکام
۷. طریق النجاه
۸. مناسک الحج
۹. لوامع الفصول فی شرح مبادی الاصول
۱۰. المقاصد العلیه
۱۱ المشارع
۱۲. التعادل و التراجیح
۱۳. المطلق و المقید
۱۴. خلاصه البیان
۱۵. ملخص آیه الکرسی
۱۶. الدرر المنثوره
۱۷. لطائف الفوائد
۱۸. الاربعین
۱۹. السبع المثانی
۲۰. المناقب الحسینیه
۲۱. شرح الاسباب
۲۲. مجالس المواعظ و النصایح
۲۳. تنبیه الغافلین فی رد البابیین
۲۴. حاشیه القوانین
۲۵. نجاه العباد
۲۶. حاشیه الریاض
۲۷. حاشیه المنهاج
۲۸. حاشیه القوانین
۲۹. تعلیقه علی حواشی الشیروانی علی المعالم و…»[۱]
او هم چنان سرگرم تدریس و تألیف بود تا این که در سال ۱۲۹۹ ق در نجف اشرف وفات یافت و در قبرستان خانوادگی سید صاحب ضوابط در صحن کوچک حضرت امام حسین (ع) دفن شد
منابع 
آقا بزرگ تهرانی، نقباء البشر فی القران الرابع عشر، ج ۱، ص ۲۱۲. ۲۱۵؛ محسن امین، اعیان الشیعه، ج ۹، ص۱۹۵.

Facebook Facebook Twitter Whatsapp